email Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Telefon +48 784 111 141

Telefon +48 784 111 151

Rola opakowań kartonowych w branży spożywczej

Przemysł spożywczy wykorzystuje imponujące ilości opakowań wykonanych z różnych materiałów. Najczęściej w branży spożywczej stosuje się opakowania z tworzyw sztucznych i tektury.

Nie każdy rodzaj kartonu może być używany do pakowania, przechowywania i transportowania produktów żywnościowych. Tektura stosowana do produkcji opakowań przeznaczonych dla branży spożywczej musi być dostosowana do kontaktu z jedzeniem, aby mogła być zachowana wymagana higiena żywności. Obecnie branża spożywcza wykorzystuje więcej opakowań z tworzyw sztucznych, jednak powoli wzrasta zainteresowanie opakowaniami kartonowymi, które będą coraz chętniej wybieraną formą pakowania jedzenia przez producentów żywności.

 

Zalety opakowań kartonowych przeznaczonych dla branży spożywczej:

ciastka

  • Są lekkie.
  • Kartonowe opakowania ważą niewiele. Ich masa stanowi znikomy procent całkowitej masy produktu.
  • Doskonale chronią produkty spożywcze przed światłem.
    Dzięki nieprzepuszczalności światła chronią produkty spożywcze przed jego szkodliwym wpływem. Niektóre produkty żywnościowe pod wpływem działania promieni słonecznych mogą niekorzystnie zmieniać swój smak lub zapach. Światło może powodować też wytrącanie z ich składu korzystnych dla naszego zdrowia witamin bądź minerałów.
  • Są przyjazne dla środowiska naturalnego.
    Opakowania kartonowe są ekologiczne, gdyż szybko się rozkładają.
  • Bardzo łatwe do transportowania.
    Ich ergonomiczny kształt ułatwia transportowanie produktów spożywczych.

 

Do czego wykorzystywane są opakowania kartonowe w przemyśle spożywczym?

Opakowania kartonowe są wykorzystywane do pakowania różnych produktów spożywczych. Znajdują zastosowanie jako kartony na świeże owoce i warzywa, pudełka na pizzę i inne rodzaje jedzenia na wynos, opakowania na ciasta i inne wyroby cukiernicze, tekturowe pudełka na mięso wykonywane z papierów o małej wsiąkliwości. Są też wykorzystywane jako podkładki pod różne produkty spożywcze (np. wyroby cukiernicze) oraz kartony zbiorcze, w których umieszcza się większą liczbę kartonów z sokami albo innych produktów żywnościowych. Mogą być także wykorzystywane jako opakowania do pakowania jajek czy produktów nabiałowych znajdujących się w niewielkich kubeczkach z tworzywa sztucznego, które następnie umieszczane są w kartonowych tackach ze specjalnymi wgłębieniami.