Karton to wyrób papierniczy charakteryzujący się odpowiednią grubością, dzięki której jest stosunkowo wytrzymały i odporny na uszkodzenia. Wykorzystujemy go do produkcji różnych przedmiotów, ale najpopularniejszym jego zastosowaniem jest wytwarzanie pudełek i opakowań. Takie opakowania wyglądają estetycznie, chronią zapakowany w nie towar, a także są przyjazne dla środowiska naturalnego. Zużyty i wyrzucony karton nie będzie tworzył gór śmieci przez całe stulecia (tak jak to wygląda w przypadku opakowań z tworzyw sztucznych), ale rozłoży się w ciągu roku bez ryzyka powstania szkodliwych substancji, dlatego mówimy o nim, że jest materiałem biodegradowalnym.

Czym są kartonowe tacki?

Z kartonu produkowane są różnego typu pudełka. Jednym z popularnych opakowań są tacki kartonowe. Składają się z solidnej podłogi i czterech ścianek bocznych, nie mają jednak góry, a ich boki są tak skonstruowane, aby ułatwić przenoszenie towarów z miejsca na miejsce (mają specjalne wycięcia na dłonie). Ścianki boczne najczęściej nie są pełne, co sprawia, że produkty ułożone w tackach są lepiej widoczne. Takie tacki są rewelacyjnymi opakowaniami zbiorczymi, które są szczególnie chętnie wykorzystywane w przemyśle spożywczym. Zapakowane w nie produkty są widoczne i nie trzeba ich za każdym razem rozpakowywać i układać na sklepowych półkach. Tacki kartonowe ułatwiają tworzenie dobrej ekspozycji sklepowej.

Rodzaje tacek kartonowych i ich zastosowanie

Kartonowe tacki służą przede wszystkim jako opakowania zbiorcze dla różnych produktów spożywczych. Pakuje się w nie mąkę, cukier, ryż, kasze, makarony, przetwory w słoikach, a także herbaty i inne produkty, które możemy znaleźć w każdym sklepie. Produkowane są także specjalne tacki kartonowe przeznaczone do przechowywania jaj, jogurtów czy produktów pakowanych w mniejsze plastikowe pojemniczki. Tego typu tacki mają specjale wycięcia, w które wkłada się pojedyncze produkty, aby podczas transportu nie uległy zniszczeniu. Coraz bardziej popularnym rozwiązaniem są także kartonowe tacki używane w barach i restauracjach, np. do podawania frytek.