Telefon Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Telefon +48 791 761 911

Co przechowywać w opakowaniach kartonowych?

Opakowania kartonowe to uniwersalny produkt, który ma zastosowanie w różnych branżach. I nic w tym dziwnego! Tego typu rozwiązania są trwałe, bezpieczne, zgodne z najwyższymi standardami i dopasowane do różnych potrzeb. Co możemy przechowywać w ich wnętrzu? Temat ten omawiamy w naszym artykule.

Co można przechowywać w opakowaniach kartonowych?

Jakie elementy można przechowywać w opakowaniach kartonowych? Tak naprawdę możliwe jest magazynowanie i transportowanie wszystkiego, co przyjdzie na myśl. Ważne jest jednak dobranie odpowiednich wymiarów, właściwego materiału (na uwagę zasługuje ilość warstw), a także ewentualne zastosowanie dodatkowych zabezpieczeń.

Opakowania kartonowe służą m.in. do przechowywania obuwia, które w ten sposób nie ulega zniszczeniu. Mają ogromne znaczenie także w branży kurierskiej. Większość dużych i małych przesyłek jest bowiem przekazywana właśnie w postaci kartonu. Co więcej, świetnie sprawdzą się zarówno w przypadku małych, lekkich elementów, takich jak kosmetyki, jak również dużych, cięższych produktów (np. urządzenia elektroniczne). 

Można je spotkać w każdej branży, co sprawia, że są jednym z najczęściej wykorzystywanych rodzajów opakowań.

pakowanie książek do pudełek

Opakowania kartonowe a żywność – co warto wiedzieć?

Opakowania kartonowe mogą służyć także do przechowywania żywności. Dobrym tego przykładem są kartony na pizzę, gotowe dania, ciasta weselne, a także warzywa i owoce. Kartonowe konstrukcje są więc stałym elementem sklepowych półek.

Dlaczego takie rozwiązanie się sprawdza? Pod uwagę należy wziąć przede wszystkim wysoką jakość kartonowych opakowań. Składają się one z kilku warstw materiału, dzięki czemu zyskują odporność na uszkodzenia mechaniczne i szkodliwe czynniki zewnętrzne. Kluczowe znaczenie ma także ich bezpieczeństwo. Kartonowe opakowania są zgodne z unijnymi normami i nie zawierają szkodliwych substancji, co sprawia, że mogą mieć kontakt z żywnością.