Jakie opakowania kartonowe sprawdzają się w przemyśle mleczarskim?
Produkcja i dystrybucja mleka oraz przetworów mlecznych wiąże się z koniecznością dostosowania opakowań do przechowywanych produktów, a także zapewnienia im bezpieczeństwa w transporcie i dystrybucji. Producenci powinni zdawać sobie sprawę z tego, że odpowiednio dobrane opakowanie w bardzo dużym stopniu wpływa również na zwiększenie sprzedaży produktów. O czym powinno się pamiętać, wybierając opakowania kartonowe stosowane w przemyśle mleczarskim i na jakie produkty warto się zdecydować?
Bezpieczeństwo przede wszystkim
Większość produktów z branży spożywczej dystrybuowana jest w opakowaniach kartonowych, które zapewniają im bezpieczeństwo w trakcie transportu i przechowywania. Wszystkie opakowania, które mają styczność z artykułami spożywczymi muszą spełniać odpowiednie wymagania dotyczące przechowywania żywności i napojów. W żaden sposób nie mogą wpływać na ich smak oraz jakość. Do ochrony produktów znakomicie sprawdzają się opakowania z tektury litej, która jest trwała i wysoce odporna na działanie wilgoci. Swoje właściwości zawdzięcza ona kilkuwarstwowej budowie, która wzmacnia karton i sprawia, że w trakcie transportu i przechowywania w sklepach opakowanie nie niszczy się.
Wzmocnienie wizerunku marki
Opakowania kartonowe na produkty mleczne są doskonałym nośnikiem reklamy. Można na nich umieszczać wybrane nadruki – w tym konkretne wzory, napisy, czy loga firmowe, które sprawią, że zwykłe kartony staną się ciekawe i oryginalne. Wykonane w taki sposób opakowania przyciągają swoim wyglądem i zachęcają klientów do zakupu produktów. Należy jednak zwrócić uwagę na to, by nadruki były wykonane przez dobrej jakości sprzęt. Tylko w ten sposób utrzymają one swój estetyczny i trwały wygląd.