Jakie opakowania sprawdzają się w gastronomii?
Branża gastronomiczna stale się rozwija, a zamawianie posiłków na wynos jest codziennością wielu osób mieszkających w miastach. Zadaniem restauracji oprócz serwowania dobrego jedzenia jest także dostarczanie go we właściwych opakowaniach. Produkty spożywcze powinny być pakowane w odpowiednio przystosowane do tego pudełka. Na jakie opakowania powinny, więc decydować się osoby prowadzące lokale gastronomiczne?
Właściwości opakowań stosowanych w gastronomii
Najważniejszą kwestią związaną z wyborem opakowań dla produktów spożywczych jest to, czy są one prawnie dopuszczone do kontaktu z żywnością. W żaden sposób nie mogą one bowiem zmieniać smaku potraw. Dodatkowo pudełka używane przez restauracje i bary powinny być wytrzymałe. Niejednokrotnie stosowane są do przechowywania produktów tłustych lub tych w formach płynnych. Muszą więc odpowiednio zabezpieczać żywność i chronić ją przed naruszeniem. Bardzo często opakowania zamawiane przez lokale gastronomiczne transportowane są w różnych warunkach, dlatego muszą być też solidne i wytrzymałe.
Które opakowania wybrać?
Na rynku dostępnych jest wiele materiałów, z których wykonuje się opakowania. W przypadku branży gastronomicznej najlepszym wyborem są opakowania z tektury litej. Produkty te wyróżniają się trwałością oraz solidnością. Doskonale nadają się do przechowywania zarówno mniejszych, jak i większych produktów. Tektura lita powstaje w wyniku sklejenia kilku warstw kartonu przy pomocy wodoodpornego kleju. Proces ten zapewnia produktom dużą wytrzymałość. Opakowania z tektury litej są odporne na działanie wilgoci, dlatego z powodzeniem można przechowywać w nich produkty spożywcze. To doskonałe pudełka, na których zakup powinny zdecydować się lokalne gastronomiczne.