email Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Telefon +48 784 111 141

Telefon +48 784 111 151

Od czego zależy wytrzymałość tektury?

Jest wiele powodów, dla których tektura jest tak chętnie wykorzystywana do produkcji różnego rodzaju opakowań. Z punktu widzenia ekologii, tektura ma ogromną przewagę nad tworzywami sztucznymi – nieprzetworzona rozkłada się w 3 miesiące, podczas gdy plastik potrzebuje na to od 100 do 1000 lat. Tektura jest bardzo trwała, lekka i łatwo poddaje się dowolnemu formowaniu. Czym różnią się poszczególne rodzaje tego materiału i który z nich jest najbardziej wytrzymały?

Jakie rodzaje tektury można wyróżnić?

Poszczególne typy tektury różnią się liczbą warstw, z których się składają, oraz wielkością fali, jeśli w nich występuje. Tektura lita, pozbawiona warstwy falowanej, powstaje w wyniku sklejenia warstw papieru lub z jednorodnej masy i spoiwa. Bardziej wytrzymałą tekturę falistą można podzielić w następujący sposób:

  • 2-warstwowa – składająca się z warstwy papieru oraz fali,
  • 3-warstwowa – warstwa falowana znajduje się pomiędzy dwiema warstwami pokryciowymi. Fala może mieć grubość od 1 do 4 mm,
  • 5-warstwowa – oprócz warstw pokryciowych wewnętrznej i zewnętrznej zawiera również warstwę środkową. Pomiędzy nimi umieszczone są dwie fale.

samolot z kartonu

Co wpływa na parametry wytrzymałościowe tektury?

Wytrzymałość jest najważniejszą cechą tektury. Mimo że materiał ten wygląda dość delikatnie, opakowania z tektury falistej potrafią być zadziwiająco odporne. Największą gwarancję sztywności i trwałości daje tektura składająca się z pięciu warstw. Wytrzymałość badana jest za pomocą testów na rozciąganie, zgniatanie, łamanie i rozwarstwianie podczas rwania. Ogromne znaczenie przy określaniu wytrzymałości surowca ma również jego nasiąkliwość. Charakterystyczną cechą opakowań wytworzonych z tektury falistej jest wyjątkowa odporność na ściskanie, uderzenia i przebicie, a nawet na wchłanianie wody.